Sağlığınıza Doğal Çözümler
Sıkça Sorulan Sorular
Bitkilerin Yan Etkileri Var Mı?
Bitkisel tedavi ürünlerinin kişinin bünyesine ve hastalığının durumuna uygunluğunu belirlemek, kullanım dozunu ve süresini ayarlamak mutlaka uzman doktor kontrolünde olmalıdır. Çünkü her bitki herkese uygun değildir ve bazı bitkilerin faydası olduğu kadar zararlı yan etkileri de olabilir. Bazı bitkisel ürünler ilaç gibi etki gösterebildiğinden, kullanılan diğer bitki ve ilaçlarla etkileşime girip istenmeyen sonuçlara sebep olabilirler.
Diğer yandan günümüzde sıklıkla kullanılan suni ilaçlar, şifalı bitkilerin tersine, özellikle uzun süre alındıklarında bazı toksik, alerjik, hemotolojik yan etkilere yol açabilmektedir. Fitoterapi tedavisinde kullanılan bitkilerin içinde, etken maddelerin organizmaya zarar vermesini önleyen başka maddeler de bulunmaktadır. Bu bakımdan şifalı bitkilerle tedavi, ilaç sanayinin ürettiği ürünlere kıyasla daha fazla bir biyolojik uyum sağlamaktadır.
Fitoterapi ile İlgili Deneyimler Sadece Gözlemlerden Mi mi İbaret? İlaçta Olduğu Gibi Laboratuvar veya Klinik Çalışmalar Yapılıyor Mumu?
Fitoterapi iki farklı boyutta değerlendirilebilir. İlki genel olarak, Avrupa Fitoterapisinin etkisi ile gelişen uygulamalardır. İkincisi ise tüm dünyada kullanılan Çin tıbbı, Ayurvedik tıp gibi geleneksel tedavi sistemlerinin etkisi ile gelişen uygulamalardır. Her iki grubun da başlangıcı elbette tecrübelereelbette tecrübelere dayanmaktadır.
Günümüzde bitkisel ilaçların fitoterapi uygulamaları için kullanılmaları ise son dönemlerde artan bilimsel araştırma sonuçlarının etkisi ile artmaktadır. Modern dünyada Fitoterapi uygulamaları bu konudaki klinik çalışmalara, yapılan araştırmalara ve bilimsel temellere dayanmaktadır.
Fitoterapist kimdir?
Bitkilerin tedavi amacıyla kullanılması Fitoterapi, bu alanda uzmanlaşmış kişiler ise Fitoterapist olarak adlandırılır.
Kimler Fitoterapi Uzmanı Olabilir? Her Fitoterapiste Güvenmeli Miyizmiyiz?
Fitoterapi uzmanı olabilmek için bu alanda eğitim almış olmak şarttır. Eczacılık mezunu kişiler bu konuda yüksek lisans yaparak uzman olabilirler. Tıp alanında eğitim görenler de yüksek lisansını bu alanda yaparak uzmanlık alabilirler. Aynı zamanda Fitoterapi alanında Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika programları da mevcuttur. Olumsuz süreçler ve sonuçlar yaşanmaması bakımından, bitkisel tedavi uygulaması için mutlaka konusunda uzman ve deneyimli kişilere başvurulmalıdır.
Bitkisel Ürünleri Temin Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bitkisel ürünlerin güvenilir kaynaklardan temin edilmesi çok önemlidir. Tıbbi tedavi amacıyla kullanılan bitkiler eczaneden alınmalıdır. Bitkiler hazırlanmadan önce uzman kişiler tarafından teşhis edilmelidir. Toplanma zamanı ve yerine, kurutulması ve saklanması konularına dikkat edilmelidir. Gerekli sertifikasyon ve denetleme süreçlerinden geçtiğinden emin olunmalıdır.
Bitkisel İlaç Nedir?
Şifalı bitkilerin çeşitli kısımlarından, özütlerinden elde edilen hammaddelerle hazırlanan ürünlere Fitoterapötik ürünler, bitkisel ilaçlara ise Fitofarmaka denir. Fitofarmakalar, “Kayıtlı bitkisel drog veya standardize ekstrelerden hareketle ve belirli bir endikasyona yönelik olarak, uygun bir farmasötik formda ve belirli bir dozda hazırlanmış, ağızdan kullanılan ürün veya müstahzarlar” olarak tanımlanmaktadır.
Bitkisel Olması, Zararsız Olması Anlamına Gelir Mimi?
Herhangi bir gıdanın ya da ürünün bitkisel olması, kesin olarak zararsız olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle uzman kişilerin onayı ve kontrolünde kullanılmaları gereklidir.
M.Ö.500 yılında yaşamış olan ve tıbbın babası olarak kabul edilen Hippokrat Corpus Hippocraticum adlı eserinde tıbbi bitkilerin kullanımıyla ilgili tanımlar yapmıştır. Tıp alanında meşhur olan “Önce zarar verme” (Primum non nocere) sözünü ise Banotu (Hyoscyamus niger) adlı bitkinin zehirinden dolayı söylemiş ve böylelikle bitkilerin zararlı olabilecek olan etkilerine dikkat çekmiştir.
Bitkisel Ürünler Kullanılan Bazı İlaçların Etkilerini Değiştirir Mi?
Bitkisel ürünlerin içerdikleri etken maddeler, kullanılan bazı ilaçların etkilerini değiştirebilmektedir.
Farmakognozi Nedir? Fitoterapi ile Aralarında Ne Fark Var?
Fitoterapi bitkisel kökenli bir tedavi yöntemidir. Doğal kaynaklı ilaçları inceleyen bilim dalı olan Farmakognozi, eczacılığın temel disiplinlerinden biridir. Çeşitli doğal kaynaklardan elde edilen, tedavi amaçlı (terapötik) ya da koruyucu (profilaktik) amaçlı kullanılan biyolojik kökenli maddelerin kültürel ve bilimsel bir incelemesidir. Biyolojik kökenli ilaç hammaddeleri, hayvansal ve bitkisel drogların yanı sıra hormonlar, enzimler, proteinler, vitaminler, antibiyotikler, aşılar, antitoksinler, kan ürünleri ve antiallerjenler gibi tüm hammaddeleri kapsar.
Kanserde Fitoterapi Uygulaması Var Mı?
Bitkilerin kanser tedavisinde kullanılması çok kez istismara uğramış olan bir konudur. Kanser, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi önemi hastalıklarda Fitoterapi, tıbbi tedaviye destek olmak üzere ve mutlaka kişinin doktoru tarafından onay aldıktan sonra uygulanabilir. Fitoterapi, kanser hastalarının tedavisine destek olarak veya kemoterapi sonrası yaşadığı şikayetlerin tedavisinde kullanılabilmektedir.
Fitoterapötik Nedir?
Fitoterapi tedavisi Fitoterapötikler ile gerçekleştirilir. Fitoterapötik ürünler hastalıklardan korunmak,korunmak veya onları iyileştirmek, hafifletmek, tedaviye yardımcı olmak amacıyla bitkilerden, bitkilerin çeşitli kısımlarından ya da bunlardan hazırlanan preparatlardan elde edilir.
Aromaterapi Nedir? Fitoterapi ile İlişkisi Nedir?
Aromaterapi bitkilerin yaprak, çiçek veya kök kısımlarından damıtarak elde edilen yağların iyileşme sağlamak amacıyla kullanılmasıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından Ekim 2014’te yayınlanan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği” kapsamında fitoterapi ile birlikte kökeni eski asırlara dayanan aromaterapi de yer almaktadır.
Aromaterapi uygulamasından yararlanmak için mutlaka çok belirgin bir şikayetinşikâyetin olması gerekli değildir. Stresli bir yaşam biçiminin sağlıksız etkilerinden kurtulup, olumlu bir ruh hali, sağlıklı bir beden ve zihin gücüne kavuşmak için de Aromaterapi tedavisinden faydalanılabilir.
Fitoterapi Çocuklar İçin Uygun Mu?
Tıbbi etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bitkilerle uygulanan, dahili ve harici Fitoterapi tedavileri çocukluk çağında da deneyimli uzman doktorlar tarafından başarıyla kullanılmaktadır. Çocukların henüz bedensel ve fonksiyonel gelişimini tamamlamamış olması sebebiyle, Fitoterapi uygulanması daha fazla dikkat ve özen gerektirmektedir.
Fitoterapi Ne Kadar Sürede Fayda Sağlar?
Fitoterapi tedavileri oldukça geniş bir hastalık yelpazesinde uygulanabilmektedir. Her hastalığın da tedavi süreci farklı olup kişiye özel olarak planlanmaktadır. Hastalığın akut veya kronik oluşu, seviyesi, kişinin bünyesi ve genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak da tedavi süreleri değişiklik göstermektedir.
Tamamlayıcı tıp ne demek?
Sağlık bakanlığınca yapılan tanıma göre “Geleneksel ve Geleneksel ve tamamlayıcı tıp” fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Batı Modern tıbbını destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir.
Usulsüz ve bilgisizce yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2014 tarihinde bu yöntemlerle ilgili yönetmelik resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre bakanlık tarafından yalnızca hekimlere ve sadece kendi alanında uygulama yapmak üzere diş hekimlerine yetki verilmiştir.
Hekimler ve diş hekimleri (sadece kendi alanlarında) her bir kurs için belirlenen süre ve düzenlenen eğitim programları ile alacakları eğitimlerle sertifika almaları halinde bu tedavi yöntemlerini uygulayabileceklerdir.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden herhangi birini uygulayacak olan bir merkezde bakanlık tarafından verilmiş izin belgesinin olup olmadığına ve tedaviyi yapan kişinin Fitoterapi sertifikalı bir doktor olduğuna dikkat edilmelidir.