Doğadan Gelen Sağlık

İnsan Organizması

İnsan, en temelde farklı  türdeki hücrelerden oluşur. Hücreler birleşerek dokuları, dokular birleşerek organları , organlar bileşerek sistemleri, sistemler birleşerek insan organizmasını oluşturur. (Hücre>>> Doku>>> Organ>>> Sistem>>> İnsan Organizması )

İnsanda; Dolaşım sistemi, Sinir Sitemi, Sindirim-Boşaltım (Gastrointestinal Sistem :GIS)

Solunum Sistemi; birçok sistem vardır. Sağlıklı bir yaşam , ancak bu sistemlerin düzgün ve koordineli çalışması ile sağlanabilmektedir.

Sistem ve dokuların, organların çalışabilmesi için en temelde enerjiye ihtiyaçları vardır. Bu enerji hücreler tarafından sağlanmaktadır. Hücrenin enerji üretebilmesi için en temel gereksinim duyduğu ise oksijendir.

Oksijen hücrelere dolaşım sistemi vasıtasıyla ulaştırılmaktadır. Esasen damarsal yapılardan oluşan dolaşım sistemindeki  tıkanıklıklar , damarların yapısındaki elastikiyetin bozulması  gibi birçok nedene bağlı olarak dolaşımın bozulması durumunda hücrelere ihtiyacı olan oksijen iletilemez ve hücreler de gerekli düzeyde enerji üretemez. Enerji üretilememesinin sonucunda da hücreler ve en nihayetinde sistemde arazlar ortaya çıkar. Dokuların oksijensizliğe tahammül edebilme süreleri farklıdır. Sinir sistemini oluşturan hücreler yaklaşık 6 dk gibi kısa bir süre tahammül edebilirken, çizgili kas hücrelerinde bu süre 6 saate kadar uzayabilmektedir.

Oksijen; ağırlıklı olarak kandaki eritrositler (alyuvarlar) içinde bulunan Hemoglobin isimli moleküle bağlı olarak taşınmaktadır. Az bir miktarda kan içerisinde serbest olarak dolaşmaktadır. Hemoglobin  için ise demir elementi bulunmalıdır. Demir eksikliğine bağlı olarak hemoglobin molekülü az  olacağından (Demir eksikliği anemisi),  solunum sistemi vasıtasıyla kana karışan oksijen molekülü daha az miktarda taşınacak ve böylelikle yetersiz enerji üretimine bağlı olarak ilgili hücre, doku veya organlarda bozukluklar ortaya çıkacaktır.

Kanda yeteri miktarda demir elementinin olması; gıdalar ile yeteri miktarda alınmasına ve alınan miktarın barsaklardan yeteri miktarda emilmesine bağlıdır. Öte yandan kanda yeteri miktarda oksijen olması ; Solunum sisteminin düzgün çalışmasına bağlıdır.

Dolaşım sisteminin içinde yeteri miktarda kan ve bileşenlerinin olması; daha doğrusu dolaşım sisteminin efektif olması , hücre ve dokuların ihtiyacı olan oksijen  ve besinlerin ilgili alana ulaştırılması ve böylelikle enerji üretilebilmesi , metabolizma sonrası oluşan atıkların ortamdan uzaklaştırılması açısından son derece önemli ve elzemdir.

Görülüyor ki; ancak bütün sistemler bir şekilde birbirine bağlı olarak çalışması durumunda sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün olacaktır.

Fitoterpötiklerin; sinerjik etki ile birden fazla sitem üzerinde etkili olacağından dolayı , destek ve tamamlayıcı tedavide oldukça etkili olduğu / olacağı aşikardır.

Örneğin; Zencefil iştah açar,kabızlık ve hazımsızlığı giderir. (GIS üzerine etkisi),Dolaşımı tetikler ve hızlandırır (Dolaşım Sistemine etkisi) , soğuk algınlığı ve üşütmelerde, grip, bronşit, boğaz enfeksiyonlarında çok faydalıdır(Enfeksiyonlarda etkilidir),  kas ve eklem ağrıları ve artrit'e çok faydalıdır (Kas-kemik –eklem sistemine etkisi), Güçlendirici, sakinleştirici, irade gücünü geliştirir, güven, kararlılık ve cesaret duygularını geliştirir. Hafıza ve konsantrasyonu geliştirir.( Zihinsel/Duygusal)